lauantai 11. kesäkuuta 2016

Kaupungistumisen haasteita Etiopiassa

Etiopialaisessa yhteiskunnassa on meneillään voimakas kaupungistumisen muutos. Etenkin nuoret ihmiset muuttavat maaseudulta työn toivossa kaupunkeihin, joista suosituin on pääkaupunki Addis Abeba. Maaseudulla on rauhaa, mutta ei välttämättä mahdollisuuksia koulutukseen ja työhön.

Maaseudun rauhaa Etiopiassa

Kaupunkiin muuttajien mukana maaseudun elintavat tulevat kaupunkeihin, mutta ajan myötä ne muuttuvat nykyaikaisemmiksi. Tämä näkyy esimerkiksi ruanlaittotavoissa.

Vuohenlihan paistoa autokatoksessa nuotiolla Addis Abebassa

Etenkin asuminen on kaupungeissa kalliimpaa kuin maaseudun savimajoissa. Tämä pätee etenkin pääkaupungissa Addis Abebassa, jossa yhdestä pienestä huoneesta voi joutua maksamaan vuokraa 1000-1500 Etiopian Birriä (noin 40-60 euroa). Se on etiopialaiselle paljon, sillä tavallisen työmiehen palkka liikkuu jossakin tuhannen ja kahden välillä. Koulutuksesta ja työtehtävästä riippuen palkka voi nousta yli kolmenkin tuhannen.

Addis Abeban kotimme naapureita. Vasemmalla vaatimaton asunto ja oikealla parempi

Elämä kaupungissa on jokatapauksessa kallimpaa kuin maaseudulla. Työpaikka saattaa olla kaukana kodista. Yleisin kulkuvälinen pääkaupungissa lienee taksi, joita on monenlaisia ja kokoisia. Yhteistä niille kaikille on se, että ne pakataan aina täpötäyteen.

Taksin pakkaamista Addis Abeban kansainvälisellä Bolen lentoasemalla
Kaupungistuminen ja globalisaatio on haaste myös Etiopian kristillisille kirkoille. Niiden täytyy sopeuttaa toimintaansa muuttuvan yhteiskunnan tuomien haasteiden mukaan. Sanoma tosin pysyy samana, mutta sen välittämisen keinot muuttuvat ja uudistuvat.

Etiopian ortodoksikirkko pitää raamattutunteja ja rukoushetkiä kirkon pihalla, jolloin niihin on ohikulkijan helppo osallistua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti